Coerența și acuratețea științifică a imaginii martor, obținute la descărcările arheologice și antropologice

Cu ocazia Expediției Arheologice și Etnografice Crihana Veche 2017, în cadrul Workshopului Interdisciplinaritate în Arheologie, Codrin Dinu Vasiliu și Robert Simalcsik au prezentat comunicarea Coerența și acuratețea științifică a imaginii martor, obținute la descărcările arheologice și antropologice.


Rezumat:

Fotografia digitală nu este o practică de transmitere automată a datelor, în concordanță absolută cu obiectul fotografiat. În procesul de fotografiere și editare a imaginilor digitale intervin distorsiuni, care țin atât de specificul camerei de fotografiat (al obiectivului folosit și al accesoriilor), cât și de comportamentul fotografului, mai ales în condiții complicate de fotografiere.

Pentru asigurarea unui nivel cât mai ridicat de acuratețe științifică, este necesară respectarea unor principii de fotografiere. Pentru maximizarea șanselor de obținere a unor informații digitale cât mai apropiate de realitatea fotografiată, în această prezentare, vom vorbi despre specificul camerelor foto și al obiectivelor folosite, formatele digitale pentru fișierele salvate, punctul de stație, cadrarea, profunzimea de câmp, expunerea, sensibilitatea ISO și zgomotul de fond, temperatura de culoare, aberațiile cromatice, editarea digitală non-invazivă.

Toate acestea sunt adaptate la munca de teren și de laborator a arheologului și antropologului, cu precădere în următoarele situații: situl arheologic și necropola în ansamblu, artefacte in situ, patologii, traumatisme, trepanații, poziții de înhumare, gradul de prezervare in situ a materialului osteologic, poziționarea și geo-localizarea pieselor arheologice și osteologice.

Cuvinte cheie

Paleoantropologie, arheologie, fotografie digitală, sit arheologic, necropolă

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest