Design pe Bulevardul Carol I, Academia Română

La Casa Asachi din Iași locuiesc vreo 5 institute. Toate ale Academiei. Parcarea e mică. Ușa din spate are următoarele caracteristici: e cu cartelă, e de-a dreptul minusculă și e din fier. O intrare vopsită în alb, prevăzută cu gratii la geamurile înguste, ca nu care cumva să intre animalele mici ale bestiarului lui Cantemir. O intrare, de zi cu zi, la serviciu.

Dar nu aceasta este povestea de astăzi. Astăzi, am parcat lângă tomberon, loc privilegiat pentru că e lângă poartă și nu te blochează nimeni până la ora 15.

Dar nici asta nu e povestea de azi.

Coborând din mașină astăzi, de departe, din parcare, mi-a sărit în ochi, că pe ușa mică și îngustă, din fier, vopsită în alb, dedicată animalelor mici din bestiarul lui Cantemir, era un anunț. M-am gândit că suntem preveniți că s-a stricat apa, că s-a stricat aerul, că e grevă, că trebuie să regândim supraviețuirea. Sau, mai rău, că se dă sau nu se dă căldură. De 16% nu am îndrăznit totuși să mă tem că nu se dă.

Am mărit pasul să citesc mai repede. Anunțul era cel de sus. Prima reacție a fost una agresivă. M-am întrebat: cine poate face așa ceva, în comparație cu toate afișele colorate, din spate, pline de sigle și strategii de ierarhizare a mesajului, lipite cu bandă dublă adezivă? Mai mult decât atât: cine își permite să facă așa ceva fără sigla Academiei Române?

Norocul meu a fost acela că mi-am dat seama repede că gândeam în dodii. Eram față în față cu cel mai eficient afiș făcut vreodată la Academia Română. L-am văzut din parcare, mi s-a părut că e vorba despre ceva important, l-am citit literă cu literă și i-am făcut și poză. Sensul prim al designului este acela de a transmite un mesaj, nu de a se conforma siglelor și sloganurilor. O foaie A4, cu un text scris de mână a fost cel mai eficient mesaj, în acel context, în comparație cu toate afișele pe care le-am făcut eu vreodată și le-am lipit, elegant, cu 2 metri mai în spate.

Îmi place să cred că a fost o șmecherie și mă bucur.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest