Protecția plantelor cu ajutorul plantelor. Coada Calului – Eqvisetum arvense

Coada Calului este una dintre cele mai importante plante folosite în agricultura ecologică.

Se utilizează suab formă de decoct, macerat sau infuzie obținute din tulpinile aeriene şi frunzele, verzi sau uscate, culese vara, în lunile iulie-septembrie.

Datorită conținutului ridicat de acid silicic (5-8%), siliciu sub o formă uşor asimilabilă biologic, contribuie la întărirea ţesuturilor celulare ale plantelor tratate, realizează o bună protecţie în faţa infecţiilor cu fungi.

Extractele apoase din coada calului se utilizează împotriva bolilor criptogamice ale plantelor: făinare, mană, rugini, monilioze, pătarea şi băşicarea frunzelor (la piersic!), botritis, septorioze și altele.

Pentru însănătoşirea populaţiei de microorganisme utile şi combaterea celor patogene de la nivelul solului, se recomanda și tratamente la sol pe tot timpul anului.

Decoctul – mod de preparare: – înmuierea prealabilă a plantei mărunţite, 1kg. de plantă verde sau 0,2 kg de plantă uscată, timp de 24 ore, în 7-10 litri de apă; – fierberea amestecului, la foc mic, cu vasul acoperit cu capac, timp de 30 – 40 minute; – răcire lentă cu păstrarea recipientului acoperit, timp de 12 ore. Se strecoară şi se diluează 1:5 sau 1:3, apoi se stropesc plantele. Se poate încerca stropirea cu preparatul nediluat, în cazul unui atac fungic puternic. Decoctul se poate păstra, în recipiente din sticlă sau din plastic bine umplute şi bine închise, la răcoare, câteva săptămâni. Se exclud recipientele din metal.

Maceratul: extrage o cantitate mai mică de acid silicic, faţă de decoct, dar prezintă un oarecare efect insecticid împotriva păduchilor de frunză, acarienilor şi furnicilor. Se utilizează 1 kg. de plantă proaspătă sau 0,2 kg. de plantă uscată, lăsate să fermenteze în 7 – 10 litri de apă. Se macerează 1-3 săptămâni, funcţie de temperatura mediului. Fermentarea se poate considera încheiată când lichidul nu mai emite bule de gaze. Diluţia utilizată pentru stropirea plantelor este de 1:10.

Infuzia: se prepară utilizând 0,2 – 0,3 kg de plantă uscată, peste care se toarnă 7-10 litri de apă fiartă. Amestecul se ţine acoperit până la răcire la temperatura mediului.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest